Team

Afrikaanse Wilde honden zijn succesvolle jagers. In 60% van de pogingen, vangen ze ook daadwerkelijk een prooi. Een hoge score in de natuur. Jongen en oudere dieren blijven in het nestgebied, een groepje sterke dieren trekt er op uit. De jagers verdelen de taken. Wat maakt teams in de natuur succesvol?

 

Focus op de 3V’s
Teams (groepen) in de natuur hebben oog voor het collectieve belang van de organisatie en zetten hun kracht in om daaraan bij te dragen. De focus ligt op wat het  collectief en uiteindelijk ook het eigen belang dient. Er zijn drie belangrijke ‘basisbehoeftes’: voedsel, veiligheid en voortplanting (de 3 V’s) en deze worden in balans gehouden. Is er een seizoen weinig voedsel, dan kan het zijn dat er een voortplantingsseizoen wordt overgeslagen. Organisaties doen er goed aan om vanuit de eigen kernwaarden helder zicht te houden op de drie V’s. Is er voldoende voeding voor de organisatie en het team? Voelen de leden van het team zich veilig in hun werk? En is de focus voldoende gericht op productie: diensten of producten die in de wereld wordt gezet? Voortplanting dus? Zijn we nog voldoende gefocused op wat belangrijk voor ons is?

 

 

 

 

 

 

 

 

Team van Stad & Natuur Almere

“Voor Stichting Stad & Natuur is de natuur ons vakgebied maar de toepassing daarvan op organisatie vraagstukken en teamontwikkeling was nieuw voor ons” aldus directeur Liesbeth Bronkhorst. “Met behulp van biomimicry heeft Bowine Wijffels ons team op gestructureerde wijze inzicht gegeven in de hobbels van onze samenwerking en op weg geholpen naar betere communicatie. De filmpjes uit de natuur gaven daarbij helderheid en bovendien een luchtige twist aan het geheel. Als dit mogelijk is in de natuur, dan gaat het ons ook lukken! Wij zijn een grote stap verder gekomen.“

In dit teamtraject van drie ochtenden, heb ik een methodiek die heel geschikt is voor een eerste kennismaking met de basispatronen uit de natuur voor organisaties en sociale innovatie. De aanpak is gebaseerd op drie elementen: de basisbehoeftes van teams, het hele pallet aan relaties (intern en extern) en de context waarin het team werk (werkveld, maatschappelijke ontwikkelingen). De resultaten die je hieruit kunt verwachten is: meer focus, verhoging van productiviteit en helderheid in relaties en meer grip op de veranderende wereld.

 

 

 

Aan de slag?

Wij je met je team ook ‘nature-wise’ aan de slag? Laat het dan weten b.wijffels@cailin.nl 06.51204682