Column – Designers met sociale inslag

In Afrika worden ze ‘Sociable Weaver’ genoemd. Vogels lijkend op onze mus die met honderden in een zelfgebouwd appartementencomplex wonen. Een gigantisch bouwwerk van stro in bomen en op elektriciteitspalen.

In de natuur zijn veel slimme designs te vinden; van lichtgewicht botstructuren tot prachtige slakkenhuizen. En er zijn ook goede bouwers te vinden, zoals de wever. Mannetje maken hun eigen nest of, in de droge woestijn van Namibië, ze bouwen samen. Immers, als de omstandigheden bar zijn, kun je elkaar beter opzoeken, zo leren we van deze wevers.

Investeren in coöperatieve relaties

De grote misvatting onder zelfstandige bureaus is dat je vooral moet investeren in profilering en meer zichtbaar zijn, zeker als de economie wat slapjes is. De sociale wevers reiken ons een hele andere strategie aan. Samenwerken! Met z’n honderden bouwen ze aan grote nesten met een isolerend dak, slaap- en broedkamers. Samen zijn ze veiliger en beter tegen de sterk wisselende temperaturen bestand.

En ze gaan een stapje verder. In sommige wever-groepen hebben enkele valken hun intrek genomen. Ook hangt er regelmatig een bijenvolk met hun raten onder het nest. In ruil voor een koele plek schrikken de bijen slangen af. Deze vormen van samenwerken tussen soorten wordt in de natuur grotendeels ingegeven door de omstandigheden. In het algemeen geldt dat het investeren in coöperatieve relaties de beste manier is om je eigen plek in het ecosysteem te verwerven en daarmee je concurrenten geen kans te geven die plek in te nemen.