Analysemodel voor organisatie vitaliteit

Een kudde olifanten beschermt samen de jongen. Jan-van-genten helpen oudere, blinde soortgenoten aan voedsel. Mieren communiceren met simpele regels en signalen. We mogen organisaties niet met de natuur vergelijken, maar wel kunnen we leren van de onderliggende principes. 

Focus houden en investeren in relaties

Net als in een ecosysteem is een organisatie (bedrijf, overheid, NGO) een complex systeem van relaties. Alle organisatiemodellen ten spijt, het gaat vooral over wat er in de tussenruimte in die hark gebeurt. Relaties vormen de basis van ‘organisaties’ en gezonde relaties zijn wederkerig, zo leren we van de natuur.

Op zoek naar wat gezonde en wat ongezonde relaties zijn in organisaties en netwerken zijn, helpt het om de volgende rollen in relaties te onderscheiden: Partner, Prooi, Parariet, Plaag en Predator. Welke rol heb je? En welke rol is nodig voor wederkerigheid?

Notie nemen van de context

Als geen ander weet de natuur adequaat op veranderingen in de omgeving te reageren. Loofbomen laten hun bladeren vallen, eekhoorns leggen een voorraad nootjes aan en krijgen een wintervacht. Daar vallen mooie lessen uit te leren en toe te passen op organisaties.

De ‘helpende hand’ uit de natuur   

Gaandeweg heb ik een eenvoudig model hand ontwikkeld waarmee je een analyse kunt maken van de vitaliteit van jouw team of organisatie. Het model is gebaseerd op een aantal basale principes uit de natuur en geeft inzicht in de kracht en zwakte van een organisatie.

De vingers van het model (focus op voedsel, veiligheid en voortplanting) geven de richting, de handpalm (relaties) vorm de basis. In de palm van de hand de core van de organisatie  (DNA en organisatiewaarden). Het model is een eerste stap in het op effectieve en natuurlijke wijze te bouwen aan een organisatie die veerkracht en souplesse weet te combineren zoals de natuur dat kan.

Copyrights Nature-Wise