Natuurlijk organiseren

Een organisatie is geen vorm

‘De organisatie’ verwijst naar de structuur waarbinnen we zaken organiseren. En die structuur zien we vaak als een vorm. Zo’n fraai harkje bijvoorbeeld dat in één plaatje vertelt hoe de hiërarchie is geregeld en welke afdelingen er zijn. Lekker overzichtelijk. Maar dan blijken zaken in de werkelijkheid heel anders te gaan dan zo’n harkje doet vermoeden. Of blijkt dat meer controle vanuit het harkje niet het probleem oplost. Welke probleem was er eigenlijk?

Een mierenhoop is een complexe organisatie die wonderlijk goed functioneert. Zonder leiding maar met een heldere taakverdeling. Er wordt voedsel verzameld, voor broed gezorgd, afval verwerkt, voor opslag gezorgd en onderhoud gepleegd. Een verstoorde mierenhoop wordt effectief gerepareerd en het is een volledig circulaire economie! Er is een hoop te leren van de mieren. Ook dat we ook best eens mogen lummelen!

 

Verbindend organiseren

Teams en organisaties van de toekomst werken in verbinding met elkaar en bewegen mee met maatschappelijke trends en ontwikkelingen. Dat is effectief en kost minder energie. Wil je onderzoeken hoe jij natuurlijker en minder stressvolle manier kunt werken? Voor teams, voor de overheid, voor jou persoonlijk…

Gaan naar:

Team

Overheid

Analyse instrument