Verder lezen?

Op zoek naar meer inspiratie uit de natuur of naar achtergronden? De volgende publicaties zijn wellicht interessant:

  1. Hoofdstuk: Biomimicry, natuur als basis voor Circulaire Economie (Sietske Smulders-Dane, Bowine Wijffels).
  2. Boekje: Tien organisatieperspectieven uit de natuur (Bowine Wijffels, Caroline van Leenders, Douwe Jan Joustra).
  3. Essay: Vormgeven aan de volgende ronde, het gedachtengoed van Herman Wijffels (Bowine Wijffels).

Hoofdstuk Biomimicry, Natuur als basis voor Circulaire Economie

In hoofdstuk 2 van het boek 4’33’’ Time for a Circular Economy  maken we gebruik van een hele bijzondere invalshoek om de termen ‘duurzaam’ en ‘ontwikkeling’ meer betekenis te geven. We plaatsen dit namelijk in de context van Biomimicry (een vakgebied dat zich bezig houdt met leren van de natuur). Dat zadelde ons als auteurs overigens weer op met een extra uitdaging, want we moesten nu natuurlijk ook nog een derde term gaan laden en dat is ‘natuur’. Een uitdaging die we graag aangingen. Het is mede daarom wel een uitgebreid hoofdstuk geworden. Dus ga er even voor zitten zodat we je mee kunnen nemen in wat gedachtes over natuur, over ontwikkeling, over circulair, over hoe je kunt leren van de natuur en leren dat de natuur circulair is, over waarom dit een mooie inspiratiebron is voor onze economie en hoe we hier naar toe kunnen ontwikkelen en wat we van de natuur weer kunnen leren over ontwikkeling.

Nederlandse versie van ons hoofdstuk; Natuur als basis voor een circulaire economie – okt 2017 – SmuldersDane Wijffels DEF 

Boek 4’33’’ Time for a Circular Economy (uitgave in het Engels, Fontys Hogeschool is hier te bestellen.

Boekje Tien organisatieperspectieven uit de natuur

De auteurs van het boekje ‘Tien perspectieven uit de natuur’ zijn allen procesbegeleiders rond duurzaam ondernemen. Bowine Wijffels, Douwe Jan Joustra en Caroline van Leenders nemen je mee en zorgen voor verassende lessen met paddenstoelen, paarden, eenden, korstmossen en zelfs complete ecosystemen als belangrijke leermeesters.  

Boekje 10 perspectieven uit de natuur – 2013

 

 

 

Het gedachtegoed van Herman Wijffels in een essay

Duurzaamheidsman, ondernemer, hoogleraar en inspirator Herman Wijffels liet zich interviewen door Bowine Wijffels. Dit leverde een boeiend en leesbaar essay op.

Vormgeven aan de volgende ronde – 2012