Veranderkracht vergroten

Verslag van een workshop

Op het open veld voor Chalet Helenaheuvel in Doorn onderzoeken we de patronen uit de natuur. Wat is de rol van zo’n braamstruik nu eigenlijk? En wat draagt deze snelgroeiende prikstruik bij aan het ecosysteem? Het is prachtig weer als ik een enthousiaste groep Qidos adviseurs bij wijze van kennismaking met dit netwerk meeneem in een aantal principes van de natuur. Vervolgens zoeken ze naar voorbeelden van deze principes en gaan aan de slag met toepassing hiervan op organisatievragen. We hebben het over relationaliteit (alles is verbonden), diversiteit (maakt het systeem veerkrachtig) en optimalisatie (in plaats van de door de mens nagestreefde maximalisatie).

Lessen uit de natuur rond ‘diversiteit’, ‘relationaliteit’ en ‘optimalisatie’

Die braamstruik bijvoorbeeld is een typische plant voor de randen van een ecosysteem, zo laat ik weten. Met grote slagen neemt hij effectief steeds meer ruimte in. Teveel ruimte? Nee, hij neemt niet alleen maar creëert tegelijk ook een veilige plek voor de kwetsbare jonge eik om tot wasdom te komen. En als die boom eenmaal groot is en de omgeving steeds meer tot bos is ontwikkeld, verdwijnen de bramen naar de opgeschoven rand van het ecosysteem.

Elke organisaties heeft aan de randen van haar systeem pioniers en ruimte makers nodig zodat ook andere ideeën en strategieën tot wasdom kunnen komen. Als mensen zien we in de braam een vervelende woekeraar, in de natuur heeft hij echter een cruciale rol in de randen (ecotone) van een ecosysteem. Wil je in een organisatie verandering bewerkstelligen, dan is het goed van de randen te weten en van de rol en functie van de braam in het geheel…..    

Dank Marja Schneiders van Qidos voor het initiëren van deze activiteit!